Novinky z oblasti zdravého jídla https://www.majdos.cz/hubnuti-ma-i-sve-klady-naucite-se-varit-spoustu-novych-jidelzeleninaa receptů z nich připravených jistě už znáte nazpaměť, ale co tak pár rad, které vám pomohou k hubnutí i z jiné stránky? Zelenina je jeden ze základních pilířů vašeho jídelníčku, proto se zaměříme na rady zeleninové. Například, jak si uchovat zeleninu v dobrém stavu.


·         Udržet květák v čerstvém stavu není problém. Namočíme stvol do mísy se studenou vodou.

·         Vaření květáku a kapusty doprovází nepříjemný zápach. Lze jej však odstranit, a to utěrkou namočenou v octě, kterou překryjeme pokličku hrnce.

·         Mrkevse opraží dozlatova, přidáme – li do oleje špetku krupicového cukru.

·         Nechceme – li spálit jemně nakrájenou cibulku, ale mít ji krásně zlatou, postačí ji zlehka vyválet v mouce.

·         Zápach z cibule z rukou odstraníme pomocí kuchyňské soli.

·         Celer nám při vaření nezčerná, když jej vložíme před vařením na několik minut do octové vody.


·         Česnek do polévek a omáček utřeme nejen solí, ale i s trochou másla.

·         Stroužky česnekuna uskladnění třeme se solí nerezovým nožem. Jinak by ztratil svoji barvu a byl by nahnědlý.

·         Nechcete – li, aby česnek zapáchal, a přitom jej máte rádi i v syrovém stavu, stačí jej asi na šest minut ponořit do osolené vody.

·         Zápach z česneku odstraníme z rukou, když je potřeme plátkem celeru.

·         Jak uchovat česnek, aby byl jako čerstvý? Jednoduchá pomoc. Oloupejte ho a dejte do láhve s patentním uzávěrem. Pak jej uložte do mrazicího boxu. Vydrží tak celý rok.

zeleninový salát


·         Zvadlá petrželová nať nabude svěžesti, když ji rozložíme na talíř, pokropíme studenou vodou a několik hodin necháme přikrytou dalším talířem.

·         Umytý, nakrájený kopr natlačíme do sklenice, zalijeme octem, zavážeme celofánem a můžeme používat celý rok. Stačí jen občas dolít ocet.

·         Nať z vyklíčené cibulemůžeme na jaře použít do polévek a pomazánek.

·         Rajčatalépe nakrájíme, když je před krájením nechvíli vložíme do studené vody. Ke krájení rajčat použijeme velmi ostrý nůž nebo nůž pilkový.

·         Křenméně štípe, když ho před strouháním nahřejeme ve vodě.

·         Nasekaná cibulevydrží až 10 dnů jako čerstvá, když ji dáme do nádoby z plastické hmoty, dobře uzavřeme a vložíme do chladničky.

Praktické rady a návody, jak pracovat se zeleninou
4 (80%)1