Novinky z oblasti zdravého jídla zeleninaa receptů z nich připravených jistě už znáte nazpaměť, ale co tak pár rad, které vám pomohou k hubnutí i z jiné stránky? Zelenina je jeden ze základních pilířů vašeho jídelníčku, proto se zaměříme na rady zeleninové. Například, jak si uchovat zeleninu v dobrém stavu.

· Udržet květák v čerstvém stavu není problém. Namočíme stvol do mísy se studenou vodou.
· Vaření květáku a kapusty doprovází nepříjemný zápach. Lze jej však odstranit, a to utěrkou namočenou v octě, kterou překryjeme pokličku hrnce.
· Mrkevse opraží dozlatova, přidáme – li do oleje špetku krupicového cukru.
· Nechceme – li spálit jemně nakrájenou cibulku, ale mít ji krásně zlatou, postačí ji zlehka vyválet v mouce.
· Zápach z cibule z rukou odstraníme pomocí kuchyňské soli.
· Celer nám při vaření nezčerná, když jej vložíme před vařením na několik minut do octové vody.

· Česnek do polévek a omáček utřeme nejen solí, ale i s trochou másla.
· Stroužky česnekuna uskladnění třeme se solí nerezovým nožem. Jinak by ztratil svoji barvu a byl by nahnědlý.
· Nechcete – li, aby česnek zapáchal, a přitom jej máte rádi i v syrovém stavu, stačí jej asi na šest minut ponořit do osolené vody.
· Zápach z česneku odstraníme z rukou, když je potřeme plátkem celeru.
· Jak uchovat česnek, aby byl jako čerstvý? Jednoduchá pomoc. Oloupejte ho a dejte do láhve s patentním uzávěrem. Pak jej uložte do mrazicího boxu. Vydrží tak celý rok.

zeleninový salát

· Zvadlá petrželová nať nabude svěžesti, když ji rozložíme na talíř, pokropíme studenou vodou a několik hodin necháme přikrytou dalším talířem.
· Umytý, nakrájený kopr natlačíme do sklenice, zalijeme octem, zavážeme celofánem a můžeme používat celý rok. Stačí jen občas dolít ocet.
· Nať z vyklíčené cibulemůžeme na jaře použít do polévek a pomazánek.
· Rajčatalépe nakrájíme, když je před krájením nechvíli vložíme do studené vody. Ke krájení rajčat použijeme velmi ostrý nůž nebo nůž pilkový.
· Křenméně štípe, když ho před strouháním nahřejeme ve vodě.
· Nasekaná cibulevydrží až 10 dnů jako čerstvá, když ji dáme do nádoby z plastické hmoty, dobře uzavřeme a vložíme do chladničky.